
UPDATED STATE AID SCHEME: 
The exemption for culture in the General Block Exemption Regulation (GBER) 
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QUESTION 1: Does the financial aid your organisation receives 

constitutes state aid in the meaning of EU rules? 

< 500,000€ over three year period > 500,000€ over three year period 

QUESTION 2: 

In the context of the GBER (→ includes the 

exemption for culture): What kind of aid is it? 

 

Investment aid (→ renovation 

purposes) 

 

Operating aid (→ operational 

expenses of the organisation)  

NO  

de mimimis rule apply, 

no notification to 

Commission needed 

Probably yes, if the three criteria of Article 107 

(1) TFEU are fullfilled: The measure 

1. is granted from State resources 

2. provides an advantage to an undertaking 

carrying out an economic activity 

3. threatens to distort trade between MS 

Aid can be granted 

See next page 

Go to check conditions in  the GBER 



 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

=/< 165 mio €/project >  165 mio €/project 

Investment aid  

 

Operating aid 

The exemption under the 

GBER applies,  

no notification to 

Commission needed 

The exemption does not 

apply,  

notification to 

Commission needed 

=/< 82.5  mio >  82.5  mio 

The exemption under the 

GBER applies,  

no notification to 

Commission needed 

The exemption does not 

apply,  

notification to 

Commission needed 

Commission approves aid Comm. does not approve aid 

Aid can be granted Aid can’t be granted 

Commission approves aid Comm. does not approve aid 

Aid can be granted Aid can’t be granted 

Government reports to 

European Commission 

Ex-post control of the 

Commission possible 

Government reports to 

European Commission 

Ex-post control of the 

Commission possible 


